بسیاری از افراد تصور می کنند اختلال یادگیری جز عارضه های هوشبهر پایین است. به نوعی تصور می کنند کودکانی که به اختلال یادگیری مبتلا هستند، کم توان ذهنی می باشند. در حالی که این تصور کاملا غلط است. در این مقاله از وبسایت مشاوران ایران، بررسی خواهیم کرد که اختلال یادگیری چیست و چگونه درمان می شود؟
همچنان علت مشخصی برای ابتلا به این اختلال مشخص نگردیده است. اما تحقیقات توانسته اند برخی از عوامل موثر در این اختلال را شناسایی نمایند. به صورت کلی سلامتی و تغذیه مادر در دوران بارداری نقش مهمی در ابتلا نوزاد به این اختلال دارد. اما سوال اسن است که اختلال یادگیری چیست؟ باید بدانید که به کاستی در مهارت های خواندن، نوشتن و ریاضیات اختلال یادگیری می گویند.
کودکان مبتلا به این اختلال در یادگیری مهارت هایی که شامل اعداد باشد، ناتوان هستند. همچنین در خواندن مطالب نیز ممکن است کاستی هایی را از خود نشان دهند. در صورتی که کودک شما نیز به این اختلال مبتلا است، پیش از هر چیز باید بدانید که می توان تا حدی این اختلال را کنترل کرد. همچنین این نکته را نیز در نظر داشته باشید که ابتلا به اختلال یادگیری به منزله کم توان ذهنی بودن نمی باشد.
نشانه های اختلال یادگیری
در صورتی که کودکان تعدادی از نشانه های اختلال یادگیری را در رفتار خود نشان دهند، می توان این اختلال را تشخیص داد. اما پیش از آن باید بدانید که تشخیص این اختلال تنها بر عهده روانشناسان می باشد.
- مشکل در خواندن یا نوشتن
- مشکل در مهارت های ریاضی
- حافظه ضعیف
- مشکل در توجه کردن
- در پیروی کردن از دستورالعمل ها مشکل دارند.
- مشکل در درک زمان
- در سازماندهی کردن خود مشکلات دارند.
- رفتار های تکانشی
- در تلفظ صحیح کلمات مشکل دارند.
برای تشخیص اختلال یادگیری، نیاز نیست تا مراجعه کنندگان از تمام نشانه های فوق برخوردار باشند. بلکه مشاهده برخی از این موارد نیز می توانند در تعیین وضعیت کودک کمک کننده باشند. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این که است که عمده مشکلات کودکان در خواندن، نوشتن و ریاضیات است. بنابراین می توان ادعا کرد که کودکان مبتلا به اختلال یادگیری، بیشتر در محیط های آموزشی همچون مدارس نشانه های این اختلال را نشان می دهند. به نوعی ناتوانی این دسته از کودکان در محیط های آموزشی بیشتر می باشد.
اختلال یادگیری می تواند در مهارت های کوچکی همچون خواندن و نوشتن، تا مهارت های گسترده تری همچون حافظه و حل مسئله تاثیرات مخرب خود را برجای بگذارد. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، تشخیص این اختلال تنها برعهده روانشناسان است. در صورتی که برخی از نشانه های بالا را در کودک خود نیز مشاهده می کنید، پیشنهاد می کنیم همین حالا با بهترین روانشناس کودکان استثنائی در شیراز ارتباط برقرار نمایید.
آیا اختلال یادگیری در بزرگسالان باعث افسردگی میشود؟
ممکن است این سوال برای شما نیز پیش آمده باشد که آیا ابتلا به اختلال یادگیری می تواند سبب افسرده شدن کودکان یا بزرگسالان شود؟ حقیقت این است که اختلالات یادگیری به دلیل مختل کردن کارکرد افراد در زمینه های فردی، اجتماعی، تحصیلی و… می توانند باعث کاهش اعتماد به نفش افراد شوند. اختلال یادگیری نیز از این موضوع مستثنی نمی باشد. با توجه به وبسایت arrowsmith:
The impact of learning issues can be far-reaching, affecting educational pursuits, job performance, career advancement, and personal relationships. Often there are emotional and psychological consequences, low self-esteem, anxiety, and depression.
تاثیر اختلال یادگیری می تواند گسترده تر از چیزی باشد که به نظر می رسد. اختلال یادگیری می تواند بر فعالیت های شغلی، تحصیلی، پیشرفت در زمینه شغل و کسب موفقیت در تحصیل نیز اثر گذار باشد. کسب موفقیت در چنین زمینه هایی برای افرادی که مبتلا به اختلال یادگیری می باشند، سخت است. بنابراین می توان ادعا کرد که ابتلا به این اختلال می تواند با پیامد هایی همچون افسردگی، اضطراب، عزت نفس پایین و… همراه باشد. تقریبا از هر 7 نفر، 1 تفر به این اختلال مبتلا است.
انواع اختلال یادگیری
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، این اختلال می تواند ابعاد گسترده ای از زندگی مراجعه کنندگان را دستخوش تغییرات نماید. اما باید بدانید که این اختلال از انواع متفاوتی برخوردار می باشد که هر کدام می تواند بر روی مهارت خاصی تاثیر داشته باشد. برخی از انواع اختلالات یادگیری عبارتند از:
1. اختلال یادگیری خواندن dyslexia
- Phonological Dyslexia : در این اختلال فرد توانایی تشخیص اینکه کدام صدا مربوط به کدام واژ است را ندارد.
- نارساخوانی سطحی: در این اختلال فرد در روخوانی کردن کلمات مشکل دارد.
- نقص نامگذاری سریع: نقص در نام گذاری سریع یعنی ناتوانی در به باد داشتن نام اعداد، اشیا و…
- نارساخوانی مضاعف: نارساخوانی مضاعف ترکیبی از دو مورد فونولوژیک و نام گذاری سریع است.
2. اختلال یادگیری نوشتن Dysgraphia
- دیسگرافی حرکتی: انجام حرکات ظریف دست همچون نقاشی کشیدن مختل می شود.
- دیسگرافی واژگانی: در این اختلال کودکان در نگارش صحیح املا کلمات مشکل دارند.
- دیسگرافی فضایی: مهارت های فضایی همچون هندسه انتزاعی، فاصله بین کلمات و… مختل می شود.
3. اختلال یادگیری ریاضی Dyscalculia
در اختلال یادگیری ریاضی، تمامی فعالیت های مربوط به حوره ریاضی و اعداد مختل می شود. به عنوان مثال، کودک در جمع و تفریق اعداد، حل مسائل، درک اعداد و… ناتوان می باشد.
به صورت کلی این اختلال می تواند در مهارت های خواندن، نوشتن و ریاضیات مشکلاتی را برای مبتلایان به وجود آورد. در صورتی که شما یا فردی در اطراف شما به این اختلال مبتلا می باشد، پیشنهاد می کنیم از متخصصین این حوزه کمک بگیرید. برای مشاهده لیست مراکز درمان اختلال یادگیری در شیراز کلیک کنید.
کلام آخر
تلاش کردیم در این مقاله اختلال یادگیری و ابعاد گسترده آن بر روی زندگی را به شما عزیزان معرفی نماییم. کودکانی که مبتلا به اختلال یادگیری میباشند به هیچ عنوان کم توان ذهنی نیستند. بلکه کاستی آن ها تنها در زمینه های خواندن، نوشتن و ریاضیات است. والدینی که کودکان آن ها به این اختلال مبتلا هستند می توانند از مراکز مشاوره و روانشناسی در شیراز کمک بگیرند. بهتر است در این مسیر پر پیچ و خم با فردی متخصص همچون روانشناسان همراه باشید.
اختلال یادگیری را نمی توان اختلالی ترسناک به شمار آورد. تنها کافی است تا والدین و معلمان با توجه به راهنمایی های روانشناسان با کودکان خود تمرین کنند. در صورت پیروی از این اصل، کودکان مبتلا به اختلال یادگیری نیز می توانند تحصیل خود را با موفقیت به اتمام رسانیده و زندگی خوبی داشته باشند.