اختلال شخصیت مرزی BPD و اختلال شخصیت دوقطبی BD، دو مورد از اختلالاتی به شمار می روند که ممکن است به دلیل شباهت هایی که دارند، تشخیص آن ها از یکدیگر کمی مشکل باشد. پیش از هر چیز باید بدانید که بردرلاین، جز دسته اختلالات شخصیتی قرار دارد. در حالی که اختلال دو قطبی در این دسته قرار نمی گیرد. در این مقاله از وبسایت مشاوران ایران، به بررسی تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی می پردازیم.
یکی از مهم ترین دلایلی که باعث شده تا تشخیص این دو اختلال از یکدیگر کمی سخت باشد، تغییرات یا به نوعی چرخش خلق است. تغییرات خلق را می توان در هر دو این اختلالات مشاهده کرد. اما باید بدانید که تغییرات خلق ناشی از اختلال دو قطبی، در همه ابعاد زندگی رخ می دهد. به نوعی بیماران درگیر این اختلال، ممکن است در طول یک هفته پر انرژی و فعال بوده و نگاه مثبتی به زندگی خود داشته باشند. اما در هفته بعد خلق آن ها پایین آمده و درگیر افکار خودکشی باشند.
در حالی که تغییرات خلق در اختلال بردرلاین یا اختلال شخصیت مرزی بدین گونه نیست. تغییرات خلق در بیماران بردرلاین در خصوص افکار و احساسات آنها در مورد دیگران است. به عنوان مثال، ممکن است فردی که تا چند روز پیش مورد اعتماد آن ها بوده و به عنوان فردی معتمد از ایشان یاد می کردند، به یکباره نسبت به ایشان سوظن پیدا کنند. در ادامه به بررسی مواردی می پردازیم که می توانند در تشخیص افتراقی این دو اختلال کمک کننده باشند.
بررسی نشانه های اختلال شخصیت مرزی
به منظور تشخیص دقیق تر اختلال شخصیت مرزی، ابتدا بهتر است ابعاد این بیماری را به خوبی بشناسید. در مقاله اختلال شخصیت مرزی به بررسی این اختلال پرداخته ایم. اما برخی از مهم ترین نشانه هایی که به وسیله آن میتوان این اختلال را تشخیص داد عبارتند از:
- با توجه به نشانه های ثبت شده در DSM5 افراد مبتلا به این اختلال، نسبت به خودانگاره خود، احساسات و هیجاناتی که تجربه می کنند حالتی ناپایدار دارند.
- نظرات ناپایدار نسبت به دیگران
- احساس پوچی
- انجام رفتار های تکانشی که می تواند باعث آسیب رسیدن به خود شود.
- احساس خشم غیرقابل کنترل
- آسیب رسانیدن به خود (تمایل به خودکشی)
- و…
برای تشخیص این اختلال علاوه بر بررسی سیمپتوم های آن، به مصاحبه و مشاهده بالینی نیز نیاز است. بنابراین در صورتی که یک یا چند مورد از نشانه های معرفی شده در بالا را در خود یا فرد دیگری مشاهده می کنید، این مسئله دلیلی بر ابتلا به شخصیت بردرلاین نمی باشد.
نشانه های اختلال دوقطبی چیست؟
برای بررسی تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی ، بهتر است نشانه های اختلال بایپولار را بدانید. قبل از بررسی نشانه های اختلال دو قطبی، ابتدا خوب است بدانید که اختلال دوقطبی دارای دو نوع مختلف می باشد:
- اختلال دوقطبی I
- اختلال دوقطبی II
علائم، نشانه ها و شدت نشانه های اختلال در هرکدام از دو مورد بالا، با یکدیگر متفاوت می باشند. در بایپولار نوع I می توان شاهد فاز مانیا و گاهی اوقات افسردگی نیز بود. برخی از نشانه های فاز مانیا عبارتند از:
- پر انرژی بودن
- افزایش فعالیت های رو به هدف
- افزایش فعالیت های جنسی
- پر حرفی
- ناتوانی در تمرکز کردن
- رفتار های تکانشی
- در برخی موارد هذیان و توهم
اما نکته قابل توجه این است در بایپولار نوع II به جای مانیا، بیماران با هیپومانیا رو به رو خواهند بود. نشانه های هیپومانیا شباهت بسیاری به مانیا دارند. اما شدت علائم در مانیا بیشتر است. همچنین هذیان و توهم نیز در هیپومانیا دیده نمی شود. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی نوع I ممکن است با تشخیص روانشناس یا روانپزشک بستری شوند. نشانه های افسردگی که در فاز دیگر اختلال دوقطبی، بیماران با آن رو به هستند شامل موارد زیر می شود:
- آهسته صحبت کردن
- خلق پایین و بی لذتی
- افکار خودکشی
- احساس پوچی
- اختلال در حافظه
- افزایش میزان خواب
- افزایش یا کاهش وزن ناگهانی
- و…
به منظور درمان اختلال دوقطبی، پیشنهاد می کنیم با بهترین روانشناس موفق در درمان اختلال دوقطبی در شیراز ارتباط بگیرید.
زندگی با فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی
در صورتی که قصد دارید با فردی مبتلا به اختلال شخصیت مرزی زندگی کنید، یا این سوال برای شما پیش آمده است که زندگی با این دسته از بیماران چه چالش هایی را در پی خواهد داشت، به صورت خلاصه باید بدانید که زندگی شما ساده نخواهد بود. پیشتر به بررسی برخی از خصوصیت های اخلاقی این دسته از افراد پرداختیم. باید بدانید که افراد BD خودانگاره بسیار ضعیفی نسبت به خود دارند. این افراد اعتماد به نفس پایینی دارند. به طور مداوم از افکار خودکشی رنج می برند و ممکن است هر زمان برای عملی کردن این افکار اقدام نمایند.
در وبسایت mind.org.uk به نقل قول از یکی از بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی گفته شده است:
The worst part is the insecure relationships. When I’m attached, they’re my whole world – it’s crippling. I care so deeply about how long they take to reply or their tone, because I’m so afraid of losing them.
برای این افراد بدترین چیز روابط ناامن است. در حقیقت این افراد از، از دست دادن روابط خود می ترسند. آن ها به صورت مداوم ترس از ترک شدن دارند. افراد BD به دلیل ترسی که دارند نسبت به مدت زمان پاسخ گویی اطرافیان خود و لحن آن ها در برقراری ارتباطات توجه ویژه ای دارند.
همانطور که متوجه شدید روابط افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی با دیگران بسیار ناپایدار می باشد. شما به عنوان شریک عاطفی که قصد دارید با ایشان زندگی کنید، باید بدانید که ممکن است زمانی ایشان شما را عاشقانه بپرستند اما در مقابل نیز در اثر چرخش خلقشان، به یکباره نسبت به شما مظنون شده و هیچ اعتمادی به شما نداشته باشند. برای درمان تمایلات خودکشی در این افراد می توانید از بهترین روانشناس موفق در درمان تمایلات خودکشی در شیراز کمک بگیرید.
کلام آخر
در این مقاله از وبسایت مشاوران ایران به بررسی تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی پرداختیم. امیدواریم پس از مطالعه این مقاله بهتر بتوانید این دو اختلال را از یکدیگر تشخیص افتراقی دهید. در صورت مبتلا بودن خود یا فردی در اطرافیانتان به یکی از ایین دو اختلال، پیشنهاد می کنیم برای کنترل بهتر زندگی خود، از بهترین مرکز مشاوره در شیراز کمک بگیرید. تنها بودن در این مسیر می تواند انرژی زیادی را از شما بگیرد. اما در صورتی که از فردی متخصص در این راه کمک بگیرید، مسیر برای شما روشن شده و بهتر می توانید این دوره را سپری نمایید.