ممکن است این سؤال برای شما نیز پیش آمده باشد که گفتار درمانگر کیست؟ گفتار درمانگر در حقیقت فردی است که به درمان اختلالات حوزه ارتباط میپردازد. زبان یکی از مهمترین راههایی است که ما میتوانیم از طریق آن با دیگران ارتباط برقرار نماییم. بنابراین گفتار درمانگر اختلالاتی که مرتبط با حوزه زبان هستند را درمان میکند. برخی از افرادی که در تولید آواهای مختلف دچار مشکل شدهاند، به گفتار درمانگران مراجعه میکنند. گفتار درمانگر نیز به وسیله دانشی که دارد، تلاش میکند تا اختلالات آوایی به وجود آمده را بر طرف نماید.
اما نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که گفتار درمانگران تنها به درمان اختلالات آوایی همچون لکنت زبان نمیپردازند. بلکه گاهی ممکن است مراجعهکنندگان این افراد، کسانی باشند که به طور کامل توانایی صحبت کردن را از دست دادهاند. این اتفاق ممکن است از پس از تولد صورت گرفته یا بر اثر تصادفها پدید آمده باشد. اما باید دقت داشته باشید که گاهی اوقات، برای درمان برخی اختلالات گفتاری، ممکن است نیاز به همکاری با متخصص دیگری نیز نیاز باشد.
برخی از مراجعین ممکن است نیاز داشته باشند در کنار مراجعه به یک گفتار درمانگر، از متخصصین دیگری همچون روانشناس، متخصص مغز و اعصاب یا شنوایی سنج و… نیز کمک بگیرند. بنابراین اگر شما نیز با مشکلاتی در حوزه تولید آوا و صحبت کردن رو به رو هستید، ممکن است مراجعه به یک گفتار درمانگر مجرب بتواند راه حل مناسبی باشد. اما سؤال این است که آیا همه افراد به گفتار درمانی نیاز دارند؟ در ادامه این مقاله به بررسی بیشتر این مسأله خواهیم پرداخت.
گفتار درمانی چقدر موفق است؟
حقیقت این است که در گفتار درمانی نیز درست همانند دیگر درمانها، هیچ قطعیتی وجود ندارد. این بدان معناست که ممکن است برای برخی از اختلالات نیاز به سالها تلاش باشد. در حالی که برای برخی از اختلالات آوایی دیگر، شاید چند ماه تلاش کافی به نظر برسد. در حقیقت همه چیز بستگی به نیازهای فرد مراجعهکننده دارد.
به عنوان مثال، اگر فردی تنها در تلفظ کردن برخی از آواها مشکل داشته باشد، ممکن است با چند جلسه کوتاه گفتار درمانی بتوان مشکلایشان را به طور کامل حل نمود. اما باید در نظر داشته باشید که برای درمان فردی که بر اثر تصادف یا مشکلات اعصاب، به طور کامل توانایی صحبت کردن خود را از دست داده است، صبر و حوصله بیشتری برای درمان نیاز است. بنابراین اینکه گفتار درمانی چقدر موفق است، تا حد بسیار زیادی با نیازهای مراجعهکننده مرتبط است.
اما راههایی وجود دارد که میتوان از طریق آنها شانس درمان را بالاتر برد. باید توجه داشته باشید که کودکان و افرادی در گفتار درمانی موفقتر خواهند بود که درگیر درمان شده باشند. به عنوان مثال، پس از پایان هر جلسه، گفتار درمانگر تمریناتی را به شما ارائه میدهد.
به منظور سریعتر کردن روند درمان، به عنوان والدین کودک یا مشوقان فرد بیمار، بهتر است نسبت به انجام دادن تمرینات اندکی حساسیت داشته باشید. باید به این نکته نیز دقت داشته باشید که انجام تمرینات گفتار درمانی ممکن است برای مراجعهکننده سخت و اذیتکننده باشد. اما باید بتوانید ایشان را تشویق کنید تا تمرینات خود را به صورت پیوسته با توجه به نظر متخصص گفتار درمانگر، انجام دهند. در صورتی که قصد دارید جلسات درمانی خود را آغاز نماید، از اینجا می توانید اطلاعات مربوط به بهترین مرکز درمان لکنت زبان در شیراز را مشاهده نمایید.
دکترهای گفتار درمانی چه خدماتی ارائه میدهند؟
دکترهای گفتار درمانی چه خدماتی ارائه میدهند یا به نوعی تکنیکهای گفتار درمانی چیست؟ ممکن است بخواهید پیش از مراجعه به گفتار درمانگر، ابتدا اندکی اطلاعات در خصوص جلسه درمانی خود بدستآورید. با توجه به مشکل مراجعهکننده، ممکن است نیاز شود تا از تکنیکهای مختلفی برای درمان ایشان کمک گرفته شود. برخی از خدماتی که گفتار درمانگر ارائه میدهد عبارتند از:
- استفاده از تابلوهای تصویری
- استفاده از زبان اشاره
- تایپ کردن
- کمک به خواندن آهنگ
- ماساژ عضلات صورت
- و…
موارد اشاره شده تنها برخی از خدماتی هستند که ممکن است در طول یک جلسه درمانی از آنها استفاده شود. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، تشخیص اینکه از چه خدمات یا درمانهایی برای بهبود شما یا فرزندتان باید کمک گرفته شود، بر عهده گفتار درمانگر است.
گفتار درمانگر، در قدم اول به وسیله شناسایی و ارزیابی مشکلات افراد، تلاش میکند تا یک برنامه تمرینی برای مراجعهکننده طراحی کند. پس از آن جلسات درمانی شروع خواهند شد. اما با توجه به مشکل شما، ممکن است نیازشود تا در کنار گفتار درمانگر، از حرفههای دیگری همچون شنوایی سنجی یا کار درمانی نیز کمک گرفته شود.
به عنوان مثال، مشکلات مرتبط با حوره زبان و گوش، ارتباط بسیار زیادی دارند. گاهی اوقات افرادی که از لحاظ شنوایی با مشکل رو به هستند، ممکن است در حوزه زبان نیز درگیر مشکلاتی باشند. به همین دلیل، برای درمان مشکلات زبانی این دسته از عزیزان، شنوایی سنج نیز باید تلاش کند تا مشکلات مرتبط با گوش آنها را درمان نماید.
اما در مواردی دیده شده است که عوامل روانی نیز تاثیر پر رنگی در بروز اختلالات روانی از خود نشان داده اند. گاهی اوقات بزرگسالان و نه تنها کودکان، بر اثر شوکه شدن یا رو به رو شدن با اتفاقاتی که بار روانی زیادی دارند، ممکن است در قدرت تکلم یا تلفظ کلمات، با نقص هایی رو به رو شوند. بنابراین می توان اضطراب و استرس را در کنار عوامل زیستی از دلایل اختلالات گفتاری در نظر گرفت. به منظور درمان استرس خود می توانید از بهترین مرکز درمان اضطراب و استرس در شیراز کمک بگیرید.
هزینه گفتار درمانی چقدر است؟
باید بدانید که هزینه گفتار درمانی به عوامل بسیاری وابسته است. مهمترین نکتهای که میتواند در هزینه گفتار درمانی تأثیر قوی داشته باشد، تعداد جلسات است. ممکن است برای درمان مشکلات گفتاری کودکتان، نیاز باشد جلسات بسیاری را پشت سر بگذارید. طبیعی است که هر چه تعداد جلسات درمان بیشتر باشند، در نهایت هزینه پرداختی شما نیز بیشتر خواهد شد.
اما نکته دیگری که در هزینه گفتار درمانی اهمیت بالایی دارد، خدماتی است که در طول هرجلسه گفتار درمانی دریافت میکنید. ممکن است برای درمان برخی از اختلالات آوایی، نیازباشد از تمرینها یا وسایل خاصی استفاده شود. در صورت نیاز به استفاده از تمرینات ویژه، هزینه بیشتری را باید بپردازید. به عنوان مثال، جلسات گفتار درمانی فردی که بر اثر صدمات مغزی با آسیب مواجه شده است، شامل تمریناتی خواهد بود که بتواند مشکلات بلع و زبان ایشان را بهبود دهد.
بنابراین هزینه هر جلسه درمان ایشان در مقایسه با کودکی تنها درتولید برخی از آواها مشکل دارد، متفاوت خواهد بود. یکی دیگر از نکاتی که در هزینه هر جلسه گفتار درمانی شما میتواند مؤثر واقع شود، خصوصی یا گروهی بودن جلسات مشاوره است. با توجه به نوع مشکل کودک شما، ممکن است نیاز شود جلسات درمانی گروهی، با دیگر کودکان برگزار شود.
اما در برخی موارد نیز، با توجه به تشخیص گفتار درمانگر، ممکن است جلسات به صورت خصوصی برگزار شوند. به شما پیشنهاد میکنیم به منظور اطمینان بیشتر از هزینه گفتار درمانی، حتماً در این خصوص با گفتار درمانگر صحبت کنید. برای مشاهده شماره تلفن بهترین مرکز گفتار درمانی در شیراز کلیک کنید.
آیا همه کودکان به گفتار درمانی نیاز دارند؟
اما سؤال اصلی این است که آیا همه کودکان به گفتار درمانی نیاز دارند؟ تشخیص اینکه کدام کودکان به گفتار درمانی نیاز دارند و کدام کودکان شامل این دسته نیستند، بر عهده گفتار درمانگر است. بنابراین بهتر است پش از تشخیصگذاری توسط دیگر افراد، در صورتی که احساس میکنید ممکن است کودک شما به درمان نیاز داشته باشد، از یک فرد مجرب کمک بگیرید.
اما نشانههایی وجود دارد که تا حدی میتواند به شما کمک کند تا بهتر بتوانید تصمیم بگیرید. به عنوان مثال برخی از کودکان ممکن است درگیر اختلالات صداسازی باشند. به عنوان مثال، در هنگام تلفظ کلمات، برخی از صداها را جا میاندازند یا برخی از صداها را تولید نمیکنند. کافی است به صحبت کردن کودک خود دقت کنید. اگر کودک شما نیز درگیر چنین مشکلی باشد، متوجه خواهید شد.
یکی دیگر از مشکلاتی که میتوان به آن اشاره کرد، روان نبودن گفتار است. روان نبودن گفتار بدین شکل است که کودک در هنگام گفتن جملات، برخی از کلمات را شتابزده بیان میکند و برخی را بسیار آهسته و کند. به نوعی میتوان گفت گفتار کودک ریتم ثابت و مشخصی ندارد. اما مسألهای که باید به آن دقت داشته باشید این است که مشکلات بیانی نباید متناسب با سن کودک باشند. گاهی اوقات ادا نکردن برخی از حروف یا ریتم شتابان در بیان جملات میتواند به دلیل سن کودک باشد.
در شرایطی نیز دیده شده است که رو به رو شدن ناگهانی کودک با اشیا یا حیواناتی که از آن ها می ترسند، باعث ترسیدن و شوکه شدن آن ها می شود. در نتیجه شوک وارد شده به کودکان، ممکن است برای برخی تنها چند ساعت و برخی دیگر تا چند روز در گفتار خود با مشکل رو به رو شوند. از لیست قرار داده شده در این صفحه می توانید شماره تلفن بهترین مرکز درمان فوبیا در شیراز را مشاهده نمایید.
کلام آخر
در این مقاله به معرفی گفتار درمانگر، وظایفایشان و اختلالاتی که شامل حوزه گفتار درمانگری هستند، پرداختیم. توجه داشته باشید که تشخیص اختلالات زبانی، تنها بر عهده گفتار درمانگر است. بسیاری از مشکلات آوایی کودکان مرتبط با سن آنها است و در حوزه اختلالات قرار نمیگیرند. به همین منظور به شما پیشنهاد میکنیم پیش از هر گونه برچسب زدن بر روی کودک خود، ابتدا به یک متخصص مراجعه نمایید. علاقه مندان می توانند از اینجا شماره تلفن و آدرس بهترین مرکز مشاوره و روانشناسی در شیراز را مشاهده نمایند.