پیش از هر چیز باید بدانید که اسکیزوفرنی یکی از شدید ترین اختلالات روانی به شمار می رود. این اختلال بر روی نحوه تفکر، احساسات و رفتار افراد می تواند تاثیر بگذارد. افراد مبتلا به این اختلال به نوعی ارتباط خود را با واقعیت و دنیا از دست داده اند. این جمله بدان معناست که برقراری ارتباط با این عزیزان توسط خانواده و دوستان سخت است. در این مقاله همه آنچه که باید درباره اسکیزوفرنی بدانید را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
خوشبختانه امروزه با استفاده از روش های مختلف می توان تا حدی این بیماری را بهبود داد. اما نکته ای که باید به آن توجه داشت باشید این است که درمان و کنترل این اختلال زمانی که در دوره نهفتگی می باشد، می تواند با موفقیت بیشتری همراه باشد. اگر این سوال برای شما پیش آمده است که چطور می توان این اختلال را در زمان نهفتگی تشخیص داد، باید به شما بگوییم که ژنتیک نقش مهمی را در این اختلال ایفا می کند. چنانچه فردی در اطرافیان شما به این اختلال مبتلا می باشد، این احتمال وجود دارد که در خانواده فرد بیمار، افراد دیگری نیز با این اختلال درگیر باشند.
بررسی علائم اسکیزوفرنی
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، به منظور افزایش شانس موفقیت درمان، بهتر است برای درمان اسکیزوفرنی قبل از بروز نشانه های این بیماری اقدام کنید. خوب است بدانید که نشانه های اسکیزوفرنی به شکل زیر دسته بندی می شوند:
- نشانه های مثبت اسکیزوفرنی: نشانه های مثبت اسکیزوفرنی شامل رفتار ها و اعمالی می شوند که در افراد نرمال جامعه دیده نمی شود. اما افرا مبتلا به این اختلال با آن ها درگیر می باشند.
- نشانه های منفی اسکیزوفرنی: نشانه های منفی اسکیزوفرنی شامل اعمال و رفتارهایی می شوند که در افراد نرمال جامعه دیده می شوند اما در بیماران این اختلال وجود ندارد.
علائم مثبت اسکیزوفرنی
همانطور که پیش تر نیز اشاره کردیم، نشانه های مثبت اسکیزوفرنی به طور اختصاصی در بیماران مبتلا به این اختلال دیده می شود. از مهم نشانه های مثبت این اختلال می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- هذیان
- توهم
- کاتاتونیا: حفظ حالت بدنی خود و ناتوان بودن در تغییر آن، حرکات بسیار آهسته
- گفتار نامنظم
- و…
علائم منفی اسکیزوفرنی
علائم منفی اسکیزوفرنی همان رفتار ها و نشانه هایی را شامل می شوند که افراد نرمال در انجام دادن آن ها با هیچ محدودیتی رو به رو نیستند. در حالی که مبتلایان به این اختلال، در انجام هر کدام از این رفتار ها ناتوان هستند. برخی از مهم ترین نشانه های منفی اسکیزوفرنی عبارتند از:
- الکسی تایمیا: ناتوانی در بروز هیجانات
- مشکل در تمرکز
- انرژی پایین
- بی خوابی
- نداشتن انگیزه
- کم صحبت کردن
- مشکل در توجه و حافظه
- عدم آگاهی شناختی
- و…
معمولا تشخیص نشانه های منفی اسکیزوفرنی به اندازه نشانه های مثبت راحت نمی باشد. در صورتی که احساس می کنید خود یا فردی در اطرافیان شما برخی از نشانه های این اختلال را دارا است، پیشنهاد می کنیم تنها از متخصصین این حوزه همچون بهترین روانشناس بالینی در شیراز کمک بگیرید. همواره باید توجه داشته باشید که تشخیص تنها بر عهده روانشناسان یا روانپزشکان می باشد.
انواع اسکیزوفرنی
خوب است بدایند که اختلال اسکیزوفرنی دارای انواع مختلفی می باشد. با توجه به نوع اسکزوفرنی تشخیص داده شده، علائم، نشانه ها و شدت آن ها نیز متفاوت خواهد بود.
- اسکیزوفرنی ساده (Simple schizophrenia): در اسکیزوفرنی ساده تنها می توان نشانه های منفی این اختلال را مشاهده کرد. در این نوع از اختلال اسکیزوفرنی، نشانه های مثبت دیده نمی شود.
- اسکیزوفرنی کاتاتونیک (Catatonic schizophrenia): در این نوع از اسکیزوفرنی حرکات و سرعت صحبت کردن بیمار بسیار کند می شود.
- اسکیزوفرنی نامتمایز یا نامشخص (Undifferentiated schizophrenia)
- اسکیزوفرنی باقیمانده (Residual schizophrenia): در این اختلال علائم و نشانه های مثبت بیماری درمان شده و تنها نشاانه های منفی قابل مشاهده می باشند.
- اسکیزوفرنی هبفرنیک (Hebephrenic schizophrenia): این نوع از اسکیزوفرنی در سنین 15 سالگی معمولا خود را نشان می دهد. افراد مبتلا به اسکیزوفرنی هبفرنیک، گفتار بسیار نامنظمی داشته و در بروز هیجانات خود نیز ناتوان هستند.
- اسکیزوفرنی پارانوئید (Paranoid schizophrenia): در اختلال اسکیزوفرنی پارانویی می توان علائم و نشانه های هر دو اختلال اسکیزوفرنی و پارانویید را مشاهده نمود. هذیان و توهم، هر دو در این اختلال دیده شده اند.
- و…
داروهای مورد استفاده در درمان اختلال اسکیزوفرنی
برای درمان اختلال اسکیزوفرنی با توجه به شدت نشانه ها، ممکن است متخصصین تشخیص دهند که نیاز به مصرف دارو می باشد. امروزه از دارو های مختلفی می توان برای درمان این اختلال کمک گرفت. برترین دارو های درمان اسکیزوفرنی دارو های دسته آنتی سایکوتیک می باشند. بر اساس ادعای وبسایت medicalnewstoday برخی از بهترین داروهای آنتی سایکوتیک برای درمان این اختلال عبارتند از:
aripiprazole
olanzapine
risperidone
quetiapinehaloperidol
ممکن است با توجه به صلاح دید روانپزشک، نیاز باشد تا در کنار مصرف آنتی سایکوتیک ها ار برخی آرامبخش ها نیز کمک گرفته شود. همچون:
- دیازپام
- کلونازپام
- لورازپام
نکته قابل توجه این است که در کنار دارو درمانی، درمان های شناختی رفتاری نیز می توانند به کنترل هر چه بیشتر این اختلال کمک شایانی نمایند. اما برخی اعتقاد دارند شرکت در جلسات هیپنوتیزم درمانی نیز موثر خواهد بود. در صورت تمایل برای مشاهده شماره تلفن بهترین مرکز هیپنوتراپی در شیراز کلیک کنید.
کلام آخر
در این مقاله به معرفی اختلال اسکیزوفرنی و انواع مختلف آن پرداختیم. همچنین با برخی از نشانه هایی که در تشخیص این اختلال نقش مهمی دارند نیز آشنا شدیم. امیدواریم پس از مطالعه این مقاله توانسته باشید به سوالات خود پاسخ دهید. در صورتی که شما نیز با این اختلال درگیر هستید، پیشنهاد می کنیم برای کمک به خود و رها شدن از نشانه های آزار دهنده این اختلال، با بهترین روانشناس موفق در درمان اسکیزوفرنی در شیراز تماس بگیرید.
حقیقت این است که درمان اسکیزوفرنی در مقایسه با دیگر اختلالات روانی می تواند سخت تر باشد. اما در صورتی که از داروهای تجویز شده به طور مرتب استفاده کرده و در جلسات درمانی خود شرکت کنید، می توانید کنترل از دست رفته زندگی خود را دوباره به دست بگیرید. بهتر است پیش از شدت یافتن نشانه های این اختلال برای درمان آن از متخصصین این حوزه کمک بگیرید. هرچه شدت نشانه ها بیشتر باشد، در مقایسه نیز درمان سخت تر خواهد بود.