اوتیسم یا اختلالات طیف اوتیسم (Autism Spectrum Disorder) یک اختلال عصبی است که برای افراد مبتلا به آن مشخصات مختلفی را به همراه دارد. این اختلال باعث میشود که افراد مبتلا به اوتیسم مشکلاتی در زمینه تعامل اجتماعی، ارتباطات زبانی، حرکتی و حسی داشته باشند. به عنوان مثال، افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است مشکلاتی در تفسیر احساسات و ارتباط برقرار کردن با دیگران داشته باشند. همچنین، بعضی از افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است به برخی از حسها مانند صدا، نور و بوی خاصی حساس باشند. این اختلال معمولا در سنین پایین زندگی شناسایی میشود و برای مدت طولانی در طول تمدید زندگی فرد با وی همراه است. در ادامه بیشتر با این اختلال آشنا خواهیم شد.
انواع مختلف اختلال طیف اوتیسم چیست؟
پیش از پرداختن به خصوصیات اوتیسم، ابتدا باید بدانید که اختلالات طیف اوتیسن پیشتر با نام “اختلال اوتیسم” شناخته می شدند. اما بر اساس جدیدترین ویرایش کتاب DSM که تحت عنوان DSM-5-TR نام گذاری شده است، اختلال طیف اوتیسم به 3 اختلال مجزا تقسیم بندی شده است. این 3 اختلال موارد زیر را شامل می شوند:
- اختلال آسپرگر
- اختلال اوتیسم
- اختلال فراگیر رشد نابرشمرده
بنابراین امروزه در صورتی که کودکی از علائم یکی از این 3 اختلال برخوردار باشد، ممکن است روانشناسان برای ایشان تشخیص اختلال طیف اوتیسم را در نظر بگیرند. نکته ای که باید به آن توجه دشاته باشید این است که تشخیص اختلالات تنها بر عهده روانشناسان یا روانپزشکان می باشد. بنابراین برای شروع هر اقدامی، ابتدا باید از یک فرد متخصص در این زمینه کمک بگیرید. خوب است بدانید که آزمایش های پزشکی همچون آزمایش خون یا دیگر انواع تست ها نمی توانند در تشخیص این اختلال ها موثر واقع شوند. اختلال اوتیسم در سنین دو سالگی در کودکان خود را نشان خواهد داد. مراکز درمان اختلال اوتیسم در شیراز بهترین مراکز برای تشخیص این اختلال به شمار می روند.
درمان اختلال اوتیسم
متاسفانه تا به حال درمان قطعی برای بهبود اختلالات طیف اوتیسم مشخص نشده است. اما راه های درمانی وجود دارد که می توان به کمک آن ها مشکلات این عزیزان را تا حدوی کنترل کرد. برخی از بهترین روش های درمانی عبارتند از:
- درمان رفتاری: این روش شامل آموزش مهارتهای اجتماعی، ارتباطی و رفتاری به افراد مبتلا به اوتیسم است. یکی از بزرگ ترین ناتوانی های افراد اوتیسم، مشکلاتی است که در رابطه با برقراری ارتباط با آن رو به رو هستند.
- درمان دارویی: برخی از داروها میتوانند به کنترل برخی از علائم اوتیسم مانند تحریک، اضطراب و اختلالات خواب کمک کنند. همچنین دارو ها در کنترل رفتار های پرخاشگرانه ای که می تواند به این عزیزان آسیب برسانند نیز موثر می باشند.
- درمان گفتاری: این روش شامل آموزش زبان و گفتار به افراد مبتلا به اوتیسم است. با بهبود مشکلات حوزه زبانی این عزیزان، برقراری ارتباط با دیگران نیز برای آن ها راحت تر خواهد شد.
- درمان های مکمل: برخی از روشهای مکمل مانند ماساژ، موسیقیدرمانی، تکنیکهای تنفسی و یوگا ممکن است به کنترل برخی از علائم اوتیسم کمک کنند. بهترین فردی که می تواند شما را در این مسیر یاری بخشد، روانشناسان کودکان استثنائی می باشند. برای مشاهده آدرس بهترین روانشناس کودک استثنائی در شیراز بر روی لینک درج شده کلیک کنید.
علائم اوتیسم چیست؟
علائک اختلال طیف اوتیسم می تواند در هر فردی متفاوت با دیگری باشد. همچنین شدت علائم نیز در هر فردی در مقایسه با دیگری بیشتر یا کمتر خواهد بود. با این حال، برخی از علائم شایع اوتیسم عبارتند از:
- مشکلات در تعامل اجتماعی: افراد مبتلا به اوتیسم معمولاً مشکلاتی در برقراری ارتباط با دیگران دارند و نمیتوانند به درستی صحبت کنند، احساسات خود را به اشتراک بگذارند و از ارتباطات اجتماعی لذت ببرند. به عنوان مثال این عزیزان نه تنها نمی توانند با دیگران شوخی کنند، بلکه شوخی های اطرافیان را نیز درک نخواهند کرد.
- الگوی تکراری رفتاری: افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است الگوهای تکراری رفتار داشته باشند، مانند چرخش شیء، تکان دادن بدن و غیره. افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم به صورت مکرر یک حرکت بدنی را تکرار می کنند. به عنوان مثال ممکن است به صورت مداوم دستان خود را بالا و پایین کنند یا یکی مسیر را برای چندین مرتبه به حالت رفت و برگشتی طی کنند.
- مشکلات در تفسیر ارتباطات غیرکلامی: افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است نتوانند به درستی تفسیر ارتباطات غیرکلامی مانند اشاره، لمس و صدا را درک کنند.
- حساسیت شدید به تحریکات حسی: برخی از افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است به تحریکات حسی مانند نور، بو، طعم، صدا و لمس حساسیت شدیدی داشته باشند. درمقابل نیز برخی از این افراد نسبت به محرک های محیطی کند حسی داشته و گاهی اوقات درد ناشی از زخم شدن بدن خود را نیز درک نخواهند کرد.
- مشکلات در تفسیر و استفاده از زبان: برخی از افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است مشکلاتی در تفسیر و استفاده از زبان داشته باشند و ممکن است از کلمات خاصی استفاده کنند یا به صورت تکراری حرف بزنند. به عنوان مثال ممکن است پس از شنیدن کلمات شما به صورت مکرر آن ها را تکرار کنند.
- همچنین، برخی از افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است نشانههای دیگری نیز داشته باشند، مانند مشکلات خواب، اضطراب، اختلالات رفتاری و غیره. برای بهبود این دست از رفتار ها می توانید از بهترین روانشناس کودک در شیراز کمک بگیرید.
کلام آخر
تلاش کردیم در این مقاله برخی از مهم ترین نشانه های اختلال طیف اوتیسم را برای شما عزیزان شرح دهیم. در صورتی که فرزند شما نیز به این اختلال مبتلا می باشد، باید بدانید که به عنوان والدین، نقش مهمی در افزایش توانایی های کودک خود دارید. براساس ادعای وبسایت psychiatry:
Having a child with autism affects the whole family. In addition to the unique contributions and characteristics of each person on the autism spectrum, navigating this process as a family can be stressful and lead to challenges. Paying attention to the physical and emotional health of the whole family is important.
حضور یک فرزند اوتیسم در خانواده می تواند از لحاظ عاطفی بر روی تمام اعضا تاثیر بگذارد. هدایت فرآیند بهبود کودک اوتیسم می تواند برای تمام اعضای خانواده فرساینده باشد. به همین منظور، شما به عنوان والدین باید بتوانید شرایط را به خوبی کنترل کرده و سلامت جسمی و روانی تمامی اعضا در نظر بگیرید.
امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما سودمند بوده باشد. در صورتی که به اطلاعات و رانمایی های بیشتری احتیاج دارید، با بهترین مراکز مشاوره و روانشناسی در شیراز تماس بگیرید.