اختلال توهم توطئه چیست؟

اختلال توهم توطئه چیست؟

برخی از افراد ممکن است باورهای توطئه ای داشته باشند که مبتنی بر واقعیت نیستند. توجه به این نکته مهم است که همه افرادی که به توطئه اعتقاد دارند، دارای یک وضعیت سلامت روان قابل تشخیص نمی باشند. همچنین مهم است که به بحث در مورد نظریه‌های توطئه با همدلی و احترام نزدیک شویم، نه اینکه کسانی را که این باورها را دارند نادیده بگیریم یا آسیب‌شناسی کنیم. در عوض، تمرکز بر ارتقای مهارت‌های تفکر انتقادی و تشویق ذهن باز هنگام ارزیابی اطلاعات ممکن است مفید باشد. اختلال توهم توطئه را می توان یکی از اختلالات زیر مجموعه پارانویا به شمار آورد. در ادامه بیشتر به بررسی اختلال توهم توطئه و ابعاد گسترده آن بر روی زندگی خواهیم پرداخت.

اختلال توهم توطئه چیست؟

اختلال توهم توطئه چیست؟

تفکر هذیانی می تواند نشانه ای از چندین اختلال سلامت روان باشد، از جمله اختلالات روان پریشی مانند اسکیزوفرنی، و همچنین اختلالات خلقی مانند اختلال دوقطبی. همچنین برای افراد بدون بیماری روانی تشخیص داده شده ممکن است باورهای توطئه داشته باشند. افرادی که باورهای توطئه آمیز دارند را می توان در دسته افرادی قرار داد که دچار پانویید می باشند. اما باید توجه داشته باشید افرادی که توهم توطئه دارند، لزوما دچار اختلالاتی همچون دوقطبی یا اسکیزوفکرنی نمی باشند. بلکه بیماران دوقطبی یا اسکیزوفرنی نیز می توانند توهم توطئه را تجربه نمایند. در صورت تمایل از اینجا می توانید اطلاعات مربوط به بهترین روانشناس موفق در درمان اسکیزوفرنی در شیراز را مشاهده نمایید.

روش های مقابله با توهمات توطئه آمیز

هنگام مبارزه با توهمات توطئه آمیز، تفکر خلاق می تواند ابزار قدرتمندی باشد. در اینجا چند ایده وجود دارد:

  • تمرکز بر حقایق: یکی از بهترین راه‌ها برای مبارزه با تئوری‌های توطئه، تمرکز بر واقعیت‌ها و شواهد واقعی است که با آنها در تضاد است. با ارائه شواهد محکم، می‌توانید به مردم کمک کنید تا نقایص تئوری‌های توطئه را ببینند و آنها را تشویق کنید که انتقادی‌تر فکر کنند.
  • تفکر انتقادی را تشویق کنید: تفکر انتقادی در ارزیابی اطلاعات ضروری است. تشویق دیگران به پرسیدن سوالات، منابع تحقیق و در نظر گرفتن دیدگاه های متعدد می تواند به کاهش تاثیر تئوری های توطئه کمک کند.
  • ارائه توضیحات جایگزین: تئوری‌های توطئه اغلب زمانی به وجود می‌آیند که مردم احساس می‌کنند که هیچ توضیحی برای رویدادهای خاص وجود ندارد. با ارائه توضیحات جایگزین، می توانید نشان دهید که دلایل قابل قبول دیگری برای آنچه اتفاق افتاده وجود دارد.
  • همدلی: یادآوری این نکته مهم است که افرادی که به تئوری‌های توطئه اعتقاد دارند ممکن است باورها و ترس‌های عمیقی داشته باشند. همدلی و درک می تواند به باز کردن کانال های ارتباطی و ایجاد اعتماد کمک کند.
  • شنونده خوبی باشید: گوش دادن به نگرانی ها و ترس های افراد می تواند به شما کمک کند تا بفهمید که چرا آنها جذب تئوری های توطئه شده اند. با گوش دادن به دقت، می توانید شروع به رسیدگی به نگرانی های آنها و ارائه دیدگاه های جایگزین کنید.

درمان توهم توطئه

برای درمان توهمات توطئه آمیز راه های مختلفی وجود دارد. با توجه به تشخیص روانشناس و نوع اختلالی که مراجعه کنندگان با آن روبه رو هستند، می توان از درمان های متفاوتی کمک گرفت. برخی از متداول ترین راه های درمانی عبارتند از:

  1. درمان شناختی رفتاری: درمان شناختی رفتاری یا CBT یکی از جامع ترین روش های درمانی به شمار می رود که با کمک آن می توان این دست از توهمان را از بین برد. در این نوع از درمان تلاش می شود تا عقاید و باور های اشتباه مراجعه کنندگان تغییر یابند.
  2. دارو درمانی: درصورتی که توهمات توطئه به دلیل همبودی با اختلالات دیگری همچون اسکیزوفرنی یا اختلال دوقطبی شکل گرفته باشد، دارو درمانی می تواند به درمان توهمات توطئه آمیز کمک شایانی نماید. می توان ادعا کرد که پایین بودن سطح سروتونین از جمله عوامل مهمی است که در بروز توهمات توطئه آمیز نقش مهمی دارد. به همین دلیل دریافت دارو در درمان این مشکل تاثیر خوبی را از خود نشان خواهد داد. برای مشاهده شماره تلفن بهترین روانشناس موفق در درمان اختلال دوقطبی در شیراز کلیک کنید.

اختلال توهم توطئه

انواع توهم

خوب است بدانید که توهم ها نیز انواع متفاوتی دارند. توهم توطئه تنها یکی از انواع وهماتی است که ممکن است در طول زندگی خود با آن رو به رو شوید. برخی از انواع توهم ها در روانشناسی عبارتند از:

  • توهم بویایی: در توهم توطئه افراد بوهای متفاوتی را احساس می کنند. گاهی اوقات ممکن است بوی گاز را استشمام کنند. گاهی نیز ممکن است تصور کنند از بدن خود یا دیگران بوی نامطبوعی در فضا پر شده است.
  • توهم لمسی: یکی دیگر از انواع توهم ها توهم لمسی است. در این نوع از توهم ها ممکن است افراد تصور کنند جانوران کوچکی در زیر پوست آن ها در حال حرکت هستند. در افرادی که شیشه مصرف می کنند دیده شده که تصور می کنند کرم هایی در زیر پوست آن ها در حال خزیدن هستند.
  • توهم شنوایی: توهم شنوایی بیشتر در افرادی دیده شده است که با اختلال اسکیزوفرنی درگیر می باشند. توهم هایی شنوایی گاهی اوقات می توانند در قالب توهمات دستوری دهنده عمل کنند. ممکن است افراد تصور کنند فردی با آن ها صحبت می کنند و به آن ها دستور می دهد تا کاری را انجام دهند. توهمات دستوزی گاهی اوقات می تواند برای خود فرد یا دیگران خطر آفرین باشد.

کلام آخر

تلاش کردیم در این مقاله به بررسی ابعاد اختلال توهم توطئه بر روی زندگی افراد بپردازیم. امیدواریم پس از مطالعه این مقاله توانسته باشید به پاسخ سوالات خود دست یافته باشید. بر اساس ادعای وبسایت national library of medicine:

This manipulation influenced the extent to which people perceive patterns in world events, which in turn predicted unrelated irrational beliefs. We conclude that illusory pattern perception is a central cognitive mechanism accounting for conspiracy theories and supernatural beliefs.

الگوهای ادراکی افراد از رویدادهای جهانی که بر زندگی آن ها تاثیر می گذارد، بر پیش بینی باورهای غیر منطقی در آن ها تاثیر گذار است. به نوعی می توان ادعا کرد که نوع ادراک شما از رویداد ها و اتفاقاتی که در اطرافتان رخ می دهد، همچون مکانیسم شناختی عمل کرده و گاهی منجر به پیش بینی اتفاقات و باور های غیر منطقی می شود.

در صورتی که شما نیز با چنین توهماتی رو به رو هستید، پیشنهاد می کنیم هر چه سریعتر با متخصصین سلامت روان مشورت نمایید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *