اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین

اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین

اختلال شخصیت مرزی(Borderline personality disorder) چیست؟ اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین، یکی از اختلالاتی است که کارکرد افراد در کنترل هیجانات خود را مختل می سازد. در نتیجه ناتوان شدن در کنترل احساسات و هیجانات، می توان نشانه هایی از رفتار تکانشی و نگرش منفی نسبت به دیگران را در این افراد مشاهده کرد. در ادامه این مقاله از وبسایت مشاوران ایران بیشتر به بررسی ویژگی های اختلال شخصیت مرزی، نشانه ها و عوامل موثر در شکل گیری این اختلال خواهیم پرداخت.

افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ممکن است نوسانات خلقی را نیز تجربه نمایند. به زبانی ساده، می توان ادعا کرد که این افراد تفکری سیاه و سفید دارند. ممکن است برای مدتی نسبت به اطرافیان خود احساس خوب و خوشایندی داشته باشند. اما در طی زمانی بسیار کوتاه، نسبت به آن ها سوظن داشته و از آن ها فاصله بگیرند. در حقیقت تفکر سیاه و سفید و نوسانات خلقی در افراد مرزی خود را به صورت “خوب یا بد” نشان می دهد. به عنوان مثال، آدم ها و اطرافیان آنها یا خوب هستند یا بد. هیچ فردی نمی تواند هم خوب باشد و هم بد. به همین دلیل است با کوچک ترین اتفاقاتی روابط خود را خراب می کنند. این اختلال ابعاد گسترده تری نیز دارد که در ادامه آن ها را بررسی خواهیم کرد. اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین

نشانه های اختلال شخصیت مرزی

به منظور تشخیص اختلال شخصیت مرزی (Borderline personality disorder) یا بوردرلاین، باید رفتار و طرز تفکر بیماران را مورد بررسی قرار داد. برخی از نشانه های تشخیصی اختلال شخصیت مرزی عبارتند از:

  • بیماران بوردرلاین از طرد شدن و ترک شدن توسط دیگران واهمه دارند.
  • این افراد روابط عاطفی خود را به سرعت پایان می دهند.
  • روابط آن ها با دوستان، خانواده یا همسر خود از یک الگوی ناپایدار پیروی می کند.
  • بیماران بوردرلاین ممکن است رفتار هایی را از خود نشان دهند که موجب وارد شدن آسیب به خود شود، مانند تلاش برای خودکشی
  • ناتوان بودن در کنترل تکانه های خود همچون احساس خشم
  • مسخ شخصیت ( گاهی اوقات افراد تصور می کنند از جایی بیرون از کالبد خود در حال تماشای جسم خود می باشند.
  • این دسته از بیماران خودپنداره ضعیفی نسبت به خود دارند.
  • معمولا در بیماران بوردرلاین نشانه هایی از افسردگی نیز دیده می شود.
  • به دلیل نوسانات خلقی، می توان انتظار خشم های شدید و بی مورد را نیز از این افراد داشت.
  • و…

برخی از رفتار هایی که از آن ها به عنوان نشانه های تشخیصی اختلال شخصیت مرزی (BPD) یاد کردیم، در جمعیت غیربیمار نیز دیده می شود. به عنوان مثال، تمایل به خودکشی یکی از افکاری است که آن را می توان در افراد دیگری که با این اختلال شخصیتی درگیر نیستند نیز مشاهده کرد. نکته قابل توجه این است که شدت و فراوانی این رفتار ها در بیماران مرزی، شدید تر و بیشتر از جمعیت غیر بیمار می باشد. اما در صورتی که شما یا یکی از اطرافیانتان با افکار خودکشی رو به رو هستید، پیشنهاد میکنیم از اینجا لیست بهترین روانشناسان موفق در درمان تمایلات خودکشی در شیراز را مشاهده نمایید.

علت اختلال شخصیت مرزی

در شکل گیری این اختلال شخصیتی عوامل مختلفی می توانند موثر واقع شوند. اما در این میان دو مورد، از دیگر عوامل نقش پر رنگ تری را ایفا می کنند. دو دلیل مهم در شکل گیری اختلال شخصیت مرزی عبارتند از:

  1. ژنتیک
  2. محیط (سبک فرزند پروی والدین و رفتار های اطرفیان در هنگام کودکی)

نقش ژنتیک در شکل گیری بسیاری از اختلالات روانی را نمی توان نادیده گرفت. این مسئله در خصوص اختلال شخصیت مرزی نیز صدق می کند. معمولا در اطرافیان یا خانواده افرادی که از اختلال شخصیت مرزی رنج می برند، می توان فرد دیگری را نیز پیدا کرد که به این اختلال مبتلا می باشد.

اما تصور می کنید محیط در شکل گیری این اختلال چه نقشی دارد؟ بر اساس ادعای وبسایت msdmanuals:

Stressful experiences during early childhood may contribute to the development of borderline personality disorder. Many people with borderline personality disorder were physically or sexually abused, separated from caregivers, and/or lost a parent when they were children. The insecurity of their attachment to their caregivers contributes to the symptoms of borderline personality disorder.

در هنگام کودکی، تجربه کردن اتفاقاتی که دارای بار روانی و استرسی زیادی می باشند می توانند در شکل گیری اختلال شخصیت مرزی موثر واقع شود. در حقیقت بسیاری از افراد مبتلا به این اختلال تجربه سو استفاده جنسی در دوران کودکی دیده شده است. همچنین این افراد ممکن است در دوران کودکی والدین خود را نیز از دست داده باشند یا در کنار آن ها زندگی نکرده باشند. به نوعی بیماران بوردرلاین در دوران کودکی خود همواره سبک دلبستگی ناامنی را تجربه کرده اند. علاقه مندان می توانند به منظور درمان از بهترین روانشناس بالینی در شیراز کمک بگیرید.

همچنین در صورتی که در دوران کودکی فرزندان از محبت کافی برخوردار نشده و مدام مورد سرزنش و تنبیه قرار گیرند، می توان احتمال ابتلا به اختلال شخصیت مرزی (BPD) را در نظر گرفت. رشد کردن در چنین فضایی موجب شکل گیری سبک های دلبستگی ناامن می شود.

عوامل موثر در شکل گیری اختلال شخصیت مرزی

زندگی با فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی چگونه است؟

از مهم ترین ویژگی های افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، می توان به بی ثباتی در رفتار و خلق این افراد اشاره کرد.

  1. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، تفکر این افراد به صورت سیاه و سفید می باشد. به عنوان مثال؛ ممکن است امروز به همسر خود ابراز عشق کرده و کلمات محبت آمیز نسبت دهند. اما در مدت زمانی کوتاه، نسبت به همسر خود سوظن پیدا کنند. بنابراین از زندگی با افراد (BPD) نمی توان انتظار ثبات داشت.
  2. در برخی از بیماران (BPD) نشانه هایی از افسردگی نیز دیده می شود. در نتیجه افسردگی تمایلات و افکار خودکشی نیز می توانند خود را نشان دهند. بنابراین همواره در زندگی مشترک خود باید انتظار وارد کردن آسیب یا خودکشی همسر خود را داشته باشید.
  3. این افراد پیش بینی ناپذیر هستند. به دلیل نوسانات خلقی آن ها نمی توان در شرایط و موقعیت های گوناگون رفتار افراد (BPD) را پیش بینی کرد. این مسئله می تواند باعث ترس شود.

کلام آخر

تلاش کردیم در این مقاله به معرفی اختلال شخصیت مرزی (BPD) و عوامل موثر در بروز این اختلال بپردازیم. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، روابط عاطفی در افراد مبتلا به این اختلال کاملا ناپایدار می باشند. بنابراین می توان ادعا کرد که بیماران بوردرلاین از درون احساس تنهایی و پوچی می کنند. نقش مادر در دوران کوکی در شکل گیری این اختلال بسیار پر رنگ می باشد. به منظور جلوگیری ز بروز چنین اختلالاتی در فرزند خود، پیشنهاد می کنیم روش صحیح فرزند پروری را از متخصصین این حوزه جویا شوید.  در صورت تمایل می توانید به منظور درمان این اختلال و دریافت راهنمایی در خصوص روش های فرزند پروری، با بهترین مرکز مشاوره در شیراز تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *