اختلال هویت تجزیه ای یا اختلال چند شخصیتی (DID) نوعی از اختلالات شخصیتی به شمار می رود که در طی آن دو یا چند شخصیت متفاوت تلاش می کنند کنترل رفتار شما را در دست بگیرند. باید بدانید که با توجه به شدت این اختلال، تعداد شخصیت ها نیز می تواند بیشتر باشد. در ادامه این مقاله از وبسایت مشاوران ایران، به بررسی عوامل موثر در ابتلا به این اختلال می پردازیم.
بیماران مبتلا به اختلال هویت تجزیه ای معمولا در یادآوری بخش هایی از حافظه و خاطرات خود ناتوان هستند. به نوعی می توان ادعا کرد که این اختلال همچون راهی برای فرار از موقعیت های استرس زا زندگی به شمار می رود. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که چرخش شخصیت ها کاملا غیر ارادی بوده و بیماران هیچ کنترلی بر روی آن ندارند. همین مسئله یکی از دلایلی است که باعث شده تا بیماران در کنترل زندگی خود ناتوان باشند. با افزایش استرس، شدت این اختلال نیز بیشتر خواهد شد. توجه داشته باشید که این اختلال همچون مکانیسم دفاعی در برابر استرس و اضطراب از بیماران محافظت می کند. اما از سمتی سبب آسیب های دیگری می شود که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.
افراد مبتلا به اختلال هویت تجزیه ای، از چند هویت مستقل و مجزا برخوردار می باشند. در برخورد با موقعیت های مختلف، ممکن یکی از این شخصیت ها جایگزین شخصیت اصلی فرد شود. توجه داشته باشید که هر کدام از شخصیت هایی که در فرد بیمار شکل گرفته اند از هویت خاص خود برخوردار می باشند. هر کدام از این شخصیت ها می توانند طرز فکر یا رفتاری خاص و متفاوت با دیگر شخصیت ها را داشته باشند. اختلال هویت تجزیه ای میتواند عملکرد هر بخشی از مغز را مختل نماید.
علائم و نشانه های اختلال چند شخصیتی
برای تشخیص اختلال چند شخصیتی (DID) باید برخی از نشانه ها یا سیمپتوم های این اختلال در افراد مشاهده شود. اما پیش از بررسی نشانه های این اختلال، ابتدا باید بهه این نکته توجه داشته باشید که تشخیص اختلالات روانی تنها بر عهده روانشناسان یا روانپزشکان می باشد. بنابراین در صورت مشاهده برخی از نشانه های این اختلال، هرگز بر روی خود یا دیگران برچسب نزنید. برخی از مهم ترین نشانه های اختلال هویت تجزیه ای بر اساس وبسایت mayoclinic عبارتند از:
- A sense of being separated from yourself and your emotions.
- Thinking that people and things around you are distorted and not real.
- A blurred sense of your own identity.
- Severe stress or problems in relationships, work or other important areas of life.
- Not being able to cope well with emotional or work-related stress.
- Memory loss, also called amnesia, of certain time periods, events, people and personal information.
- Mental health problems, such as depression, anxiety, and suicidal thoughts and behaviors.
- معمولا افراد تصور می کنند از خود و احساساتشان جدا شده اند.
- بیماران تصور می کنید تمام افراد و اتفاقاتی که در اطراف آن ها در حال رخ دادن است، تماما غیرواقعی بوده و هیچ چیزی حقیقت ندارد.
- افراد نسبت به هویت خود احساسی مبهم دارن.
- استرس و مشکلات شدید در روابط، کار و ابعاد مهم زندگی.
- ناتوانی در مقابله با استرس درر محیط کار یا رواط عاطفی.
- از دست دادن حافظه مربوط به دوره هایی از زندگی یا رویداد هایی خاص.
- افکار خودکشی، مشکلات سلامت روان همچون افسردگی و…
نشانه های معرفی شده برخی از مهم ترین نشانه های اختلال چند شخصیتی (DID) به شمار می روند. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، میزان استرس و اضطرابی که افراد در طول زندگی خود با آن رو به رو هستند در بروز یا شدت نشانه های این اختلال رابطه ای مستقیم دارد. به منظور کنترل اضطراب خود پیشنهاد می کنیم با بهترین روانشناس موفق در درمان استرس و اضطراب در شیراز تماس بگیرید.
علت اختلال هویت تجزیه ای چیست؟
ممکن است این سوال برای شما نیز پیش آمده باشد که علت اختلال هویت تجزیه ای چیست؟ باید بدانید مهم ترین مسئله ای که می تواند بر شکل گیری این اختلال موثر واقع شود، تجربیات دوران کودکی است. بر اساس تحقیقات به عمل آمده، می توان ادعا کرد که تجربیات آزار دهنده دوران کودکی به دلیل بار روانی زیادی دارند می توانند سببب شکل گیری این اختلال روانی شوند.
- به عنوان مثال تجربه اتفاقاتی همچون آزار جنسی و جسم در دوران کودکی، از مهم ترین دلایل شکل گیری اختلال هویت تجزیه ای به شمار می رود.
- از دیگر موارد تاثیر گذار می توان به تروماهای دوران کودکی اشاره کرد.
- تجربه کردن موقعیت ها یا اتفاقاتی که موجب از بین رفتن ارتباط بین افکار، احساسات، هویت و رفتار افراد از یکدیگر می شود.
اختلال هویت تجزیه ای به بیماران کمک می کند تا اتفاقاتی که بار روانی زیادی داشته اند و قادر به تحمل آن ها نمی باشند را فراموش کنند. به همین دلیل است که این افراد بخشی از اتفاقات یا رویداد های زندگی را به خاطر نمی آورند. برای درمان این اختلال بهتر است از افرادی که در این زمینه متخصص می باشند کمک بگیرید. روانشناس بالینی در شیراز، می تواند همان فردی باشد که به شما در بهبود این اختلال کمک کند.
درمان اختلال هویت تجزیه ای
برای درمان اختلال هویت تجزیه ای از روش های گوناگونی می توان کمک گرقت. اما دو روش دارو درمانی و روان درمانی، از مهم ترین تکنیک هایی به شمار می روند که برای درمان این احتلال باید از آن ها کمک گرفت. دارو درمانی به کنترل خلق این افراد و ترشح نوروترنسمیتر ها کمک می کند. اما جلسات روان درمانی به افزایش بینش بیمار نسبت به اختلال خود کمک می کند. در این جلسات تلاش می شود تا افراد رفتار ها و افکار های ناکارآمد و آسیب زا خود را تغییر دهند.
کلام آخر
امیدواریم پس از مطالعه این مقاله توانسته باشید به پاسخ برخی از پرسش های خود دست یابید. این اختلال را می توان جز اختلالات شخصیتی دسته بندی کرد. باید بدانید که درمان اختلالات شخصیتی در مقایسه با دیگر انواع اختلالات به انرژی و تلاش بیشتری نیاز دارد. در این راه بهتر است از افرادی کمک بگیرید که از تجربه و دانش کافی در درمان این دسته از اختلالات برخوردار باشند. علاقه مندان می توانند از اینجا شماره تلفن و آدرس بهترین مرکز مشاوره و روانشناسی در شیراز را مشاهده نمایند.