شکاک بودن همسر یا همان شریک زندگی، یکی از مشکلاتی است که ممکن است برخی از افراد با آن رو به رو شوند. گاهی اوقات شکاک بودن شریک زندگی می تواند بیش از حد تصور شما آزار دهنده باشد. به عنوان مثال این امکان وجود دارد که شریک زندگی شما به صورت مداوم از شما درخواست کند در خصوص تلفن ها، فعالیت های حین روز، مکان هایی که می روید و…به ایشان توضیح دهید. به نوعی این افراد نسبت به همه چیز و همه کس بی اعتماد هستند. چنین رفتار هایی می تواند ناشی از اختلال شخصیت پارانویید باشد.
خوب است بدانید که این بی اعتمادی تنها شامل همسر یا خانواده درجه یک ایشان نمی شود. بلکه نسبت به هرکسی این بی اعتمادی وجود دارد. برخی تصور می کنند اختلال شخصیت پارانویید یک اختلال مردانه بوده و در تنها در آقایان بروز پیدا می کند. اما برخلاف تصور بیشتر افراد، شکاک بودن پارتنر را می توان در خانم ها نیز مشاهده کرد. در ادامه این مقاله به بررسی نشانه های اختلال شخصیت پارانویید می پردازیم. اما پیش از آن باید یک نکته مهم را در نظر داشته باشید. هرگز پس از مطالعه این مقاله بر روی خود یا اطرافیانتان برچسب اختلال پارانویید را نچسبانید. تشخیص این اختلال تنها بر عهده متخصصین این حوزه همچون روانشناسان می باشد.
علائم و نشانه های اختلال شخصیت پارانویید چیست؟
از مهم ترین نشانه ای این اختلال شخصیت، بی اعتماد بودن نسبت به اطرافیان خود است. اما نشانه های دیگری نیز وجود دارد که با توجه به آن ها بهتر می توان این اختلال را در افراد تشخیص داد.
برخی از دیگر نشانه های اختلال شخصیت پارانویید بر اساس ادعای وبسایت mental-health عبارتند از:
Doubt the commitment, loyalty, or trustworthiness of others, believing others are using or deceiving them
Are reluctant to confide in others or reveal personal information due to a fear that the information will be used against them
Are unforgiving and hold grudges
Are hypersensitive and take criticism poorly
Read hidden meanings in the innocent remarks or casual looks of others
Perceive attacks on their character that are not apparent to others; they generally react with anger and are quick to retaliate
Have recurrent suspicions, without reason, that their spouses or lovers are being unfaithful
Are generally cold and distant in their relationships with others, and might become controlling and jealous
Cannot see their role in problems or conflicts and believe they are always right
Have difficulty relaxing
Are hostile, stubborn, and argumentative
- احساس می کنند دیگران قصد دارند از آن ها سواستفاده نمایند.
- تمایلی ندارند تا اطلاعاتی را در خصوص زندگی خود با دیگران در اشتراک بگذارند. تصور می کنند با در میان گذاشتن اطلاعات زندگی خود، دیگران قصد دارند از آن اطلاعات بر علیه آن ها استفاده نمایند.
- معمولا اشتباهات دیگران را فراموش نمی کنند و آن ها را نمی بخشند.
- انتقاد پذیر نمی باشند.
- نظرات بی منظور دیگران را با معانی پنهان برای خود تعبیر می کنند.
- حملات و انتقاد های دیگران را به سرعت پاسخ می دهند.
- بدون دلیل به پارتنر خود شک دارند.
- در روابط خود با دیگران سرد و حسود هستند.
- معمولا آرامش ندارند.
- معمولا سرسخت بوده و مجادله گر می باشند.
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم تشخیص این اختلال تنها بر عهده روانشناسان می باشد. از اینجا می توانید شماره تلفن و آدرس بهترین روانشناس بالینی در شیراز را مشاهده نمایید.
اختلال شخصیت پارانویید از چه سنی شروع می شود؟
اختلال شخصیت پارانویید در اوایل بزرگسالی یا همان 18 سالگی می تواند نشانه های خود را نمایش دهد. اما نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که یکی از مهم ترین عواملی که می تواند در بروز این اختلال موثر واقع شود، تجربیات و خاطرات دوران کودکی است. بنابراین می توان ادعا کرد افرادی که در دوران کودکی تجربه های دردناک و تلخی را تجربه کرده باشند، بیش از دیگر افراد مستعد بروز اختلال شخصیت پارانویید می باشند. بنابراین والدین باید نسبت به سبک فرزند پروری کودک خود توجه ویژه ای داشته باشند. برخی از موارد می تواند احتمال بروز این اختلال را در افراد افزایش دهد:
- مصرف الکل
- مصرف مواد مخدر
- این اختلال در آقایان شیوع بیشتری دارد.
- و…
آیا درمان پارانویید با هیپنوتیزم امکان پذیر است؟
هیپنوتیزم می تواند در بهبود اختلال شخصیت پارانوئید موثر باشد. اما حقیقت این است که هیپنوتیزم به تنهایی نمی تواند تمامی علائم و نشانه های این اختلال را برطرف نماید. علاقه مندان می توانند از این درمان در کار دارو درمانی و درمان شناختی رفتاری، بهره ببرند. اما نمی توان هیپنوتیزم را به عنوان تنها راه درمان این اختلال به شمار آورد.
در جلسات هیپنوتیزم تلاش می شود تا برخی از علائم این اختلال بهبود یابند. در صورتی که تمایل دارید از این درمان برای بهبود اختلال خود کمک بگیرید، پیشنهاد می کنیم از متخصصین این حوزه کمک بگیرید. از اینجا می توانید لیست بهترین هیپنوتراپیست در شیراز را مشاهده نمایید. همچنین در این مقاله به بررسی هیپنوتراپی و فرآیند درمان آن نیز پرداخته شده است.
کلام آخر
افراد مبتلا به این اختلال شخصیت از درون احساس تنهایی می کنند. افکار و احساسات افراد پارانویید برای هیچ کس در اطرافیان ایشان قابل باور نمی باشد. همین مسئله یکی از دلایلی است که باعث می شود تا دوستان، همسر، خانواده و… از ایشان فاصله بگیرند. همچنین گاهی اوقات نیز افکار این افراد خود دلیلی است که باعث می شود تا اطرافیان را از خود برانند.
در حقیقت درک نشدن توسط دیگران و غیرقابل باور بودن افکار افراد پارانویید، دلیلی است که باعث می شود تا از دیگران فاصله بگیرند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانویید به صورت مداوم مضطرب بوده و متحمل استرس می باشند. آن ها به همه چیز و همه کس سوظن داشته و این سوظن می تواند شامل همسر خود نیز بشود. گاهی اوقات حساسیت و سوظن آن ها می تواند موجب شود تا به بددهنی روی آورند.
در این مقاله تلاش کردیم به معرفی برخی از نشانه های اختلال شخصیت پارانویید بپردازیم. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما سودمند بوده باشد. به منظور شروع جلسات درمانی خود می توانید از بهترین کلینیک روانشناسی در شیراز کمک بگیرید.