چه کسانی را می توان مهرطلب نامید؟ افراد مهرطلب در حقیقت کسانی هستند که برای بدست آوردن توجه و محبت دیگران، دست به هر کاری می زنند. اما نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که در کتاب DSM از شخصیت مهرطلب سخنی به میان نیامده است. شخصیت مهرطلب را می توان تا حد بسیار زیادی نزدیک به شخصیت وابسته معرفی کرد. اما مهرطلبی را می توان یک تیپ شخصیتی به شمار آورد. در حالی که افراد با شخصیت وابسته درگیر یک اختلال می باشند. در ادامه این مقاله به بررسی ابعاد مختلف این اختلال و تاثیراتی که بر روی زندگی فرد و اطرافیان آن ها خواهد گذاشت می پردازیم.
مهرطلبی چیست؟
مهرطلبی در حقیقت یک تیپ شخصیتی است. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم افراد مهرطلب برای بدست آوردن توجه و محبت دیگران ممکن است دست به هر کاری بزنند. به عنوان مثال، به منظور دریافت توجه از دیگران، ممکن است خود را همواره انسانی شاد و صبور نشان دهند. برای اینکه دیگران از آن ها روی برنگردانده یا آن ها را طرد نکنند، ممکن است تمامی احساسات و نیاز های خود را نیز نادیده بگیرند.
این افراد خود را انسان هایی حمایتگر، صبور و مهربان می دانند که همواره آماده کمک کردن به دیگران هستند. اما نکته مهمی که وجود دارد این است که تمام تلاش های این افراد تنها در جهت طرد نشدن از سمت دیگران است. به نوعی افراد مهرطلب برای احساس لذت و آرامش درونی به دیگران محبت نمی کنند. بلکه آن ها سعی می کنند به وسیله صبور بودن و حمایت کردن از دیگران، توجه و محبت آن ها را بدست آورند. افراد مهرطلب انتظار دارند به همان اندازه ای که به دیگران محبت می کنند، به همان میزان نیز محبت دریافت کنند. بنابراین این افراد مدام در رنج و عذاب هستند.
ویژگی افراد مهرطلب
اما تصور می کنید به غیر از موارد گفته شده، افراد مهرطلب از چه ویژگی های دیگری برخوردار می باشند؟ برخی از ویژگی های افراد مهرطلب عبارتند از:
- افراد مهرطلب هیچ تلاشی برای جلوگیری از پایمال شدن حق خود نمی کنند.
- همیشه نظر و خواسته های دیگران بر خواسته های آن ها ارجحیت دارد.
- افراد مهرطلب از هرگونه بحث و مجادله دوری می کنند.
- این افراد از اینکه دیگران را ناراحت کنند یا باعث خشم دیگری شوند، هراس دارند.
- این افراد توانایی نه گفتن ندارند.
- بدون مخالفت کردن از خواسته های دیگران پیروی می کنند.
- نیاز های دیگران را بر نیاز های خود ترجیح می دهند.
- و…
آیا مردم مهرطلب احساس ناامنی دارند؟
به صورت کوتاه و خلاصه پاسخ این پرسش بله است. افراد مهرطلب در زندگی خود احساس ناامنی می کنند. این افراد برای از بین بردن این احساس ناامنی، تمام تلاش خود را به کار می گیرند تا توجه و محبت دیگران را به خود معطوف نمایند. افراد مهرطلب از طرد شدن توسط دیگران می ترسند. بنابراین می توان ادعا کرد که احساس ناامنی آن ها به ترس از طرد شدن برمیگردد. افراد مهرطلب به جای مستقل بودن و تصمیم گیری در خصوص امور مختلف، ترجیح می دهند به دیگران متکی بوده و از نظرات و تصمیمات آن ها پیروی کنند.
مهرطلب ها با پیروی کردن از دیگران و کسب توجه آن ها تلاش می کنند از شدت احساس ناامنی خود بکاهند. نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که نشانه ها و ویژگی های اختلال شخصیت وابسته و شخصیت مهرطلب به یکدیگر شباهت بسیار زیادی دارند. در صورتی که احساس می کنید شما نیز برخی از ویژگی های شخصیت مهرطلب را دارا هستید و قصد دارید تا این خصوصیات را برطرف نمایید، پیشنهاد می کنیم از متخصصینی همچون روانشناسان بالینی کمک بگیرید. علاقه مندان از اینجا می توانند شماره تلفن و آدرس بهترین روانشناس بالینی در شیراز را مشاهده نمایند.
آیا افراد دچار مهرطلبی دروغهای سفید میگویند؟
پیش از پاسخ به این پرسش، ابتدا بهتر است با دروغ سفید آشنا شویم. دروغ سفید در حقیقت نوعی از دروغ است که افراد سعی می کنند به وسیله آن حقیقت را مطابق با میل خود ببینند. افراد مهرطلب به واسطه دروغ های سفید تلاش می کنند تا قسمت هایی از حقیقت را که برای آن ها خشنود کننده نمی باشد، نادیده بگیرند.
اما افراد مهرطلب چگونه دروغ سفید می گویند؟ دروغ های این افراد در جهت حفظ روابط خود با دیگران است. حتی اگر اطرافیان آن ها به واسطه رفتار خود سبب آسیب رسیدن به آن ها شوند نیز، افراد مهرطلب دروغ گفته و هیچ ناراحتی را از خود بروز نمی دهند. این افراد بار ها و بار ها دیگران را بخشیده و هیچ گونه خشم و اندوهی را از خود نشان نخواهند داد. بنابراین افراد مهرطلب نیز دروغ سفید می گویند. اما دروغ های سفید این افراد به گونه ای است که تلاش می کنند تا حقیقت ناراحت کننده را سانسور کرده و خشم و عصبانیت خود را نشان ندهند. دلیل این امر نیز این است که تنها در این صورت می توانند اطرافیان را برای همیشه در کنار خود داشته باشند.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم برخی از شاخص ترین ویژگی های شخصیت مهرطلب را معرفی نماییم. در صورتی که احساس می کنید شما با فردی در اطراف خود با چنین ویژگی های شخصیتی رو به رو هستید، پیشنهاد می کنیم به منظور تغییر چنین صفاتی از فردی متخصص کمک بگیرید. از اینجا می توانید لیست بهترین روانشناس در شیراز را مشاهده کنید.
به عنوان کلام آخر خوب است بدانید که گاهی اوقات افراد مهرطلب با افرادی که دارای ویژگی های اختلال شخصیت مرزی می باشند، یکسان در نظر گرفته می شوند.
اما بر اساس ادعای وبسایت my.clevelandclinic
BPD involves extreme mood fluctuations, instability in relationships and impulsivity. People with BPD have an intense fear of abandonment and have trouble regulating their emotions, especially anger.
افرادی که به اختلال شخصیت مرزی مبتلا هستند، نشانه هایی از رفتار های تکانشگری و نوسان خلق را از خود نشان می دهند. به نوعی این افراد خلق مشخصی نداشته و به بر خلاف شخصیت مهرطلب، ممکن است تصمیم به ترک دیگران نیز داشته باشند.
اما شباهت میان آن دو این است که افراد مهرطلب و افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی هر دو از خراب شدن روابط خود می ترسند. با این تفاوت که افراد مهرطلب ممکن است برای پایداری روابط خود با دیگران دست به هرکاری بزنند. در حالی که شخصیت های مرزی ممکن است خود روابط را از بین ببرند.