کلپتومانیا یا اختلال جنون دزدی یکی از اختلالات کنترل تکانه به شمار می رود. در این اختلال افراد میل غیر قابل کنترلی به دزدیدن لوازم و اشیایی دارند که از لحاظ مادی فاقد هر گونه ارزشی می باشند. ممکن است این مسئله برای شما نیز تعجب آور باشد. اما حقیقت این است که افراد مبتلا به این اختلال برای دزدی خود هیچ هدف مالی را در سر ندارند. بلکه اکثر اشیا یا وسایلی که برای دزدی آن ها اقدام می کنند، از لحاظ مادی هیچ ارزشی ندارند. در ادامه این مقاله، به بررسی ابعاد دیگر اختلال کلیپتومانیا خواهیم پرداخت. همچنین به معرفی درمان اختلال جنون دزدی – کلپتومانیا نیز می پردازیم.
اختلال جنون دزدی – کلپتومانیا چیست؟
جنون دزدی جزء اختلال های نادر می باشد که فرد وسواس عجیبی برای انجام دزدی دارد. حالا ممکن است یک قطعه کوچک باشد یا یک وسیله بزرگ. فردی که دچار اختلال دزدی است صرفا نیاز به وسیله ی خاصی ندارد بلکه به خاطر عمل دزدی دست به این عمل می زند. در اختلال کلپتومانیا، فرد برنامه ریزی خاصی برای این کار انجام نمی دهد.
کلپتومانیا یا جنون دزدی، اشاره به ناتوانی مکرر برای مقاومت در برابر سرقت وسایل است. این وسایل لزوما وسایلی نیست که فرد واقعا به آن ها نیاز داشته باشد و معمولا نیز ارزش کمی دارند. نکته قابل توجه این است که افراد برای پیش بردن برنامه دزدی خود از قبل برنامه ریزی خاصی را انجام نمی دهند. اما افرادی که به منظور تامین نیاز های مالی خود دست به دزدی می زنند، معمولا همیشه یک نقشه از پیش برنامه ریزی شده دارند. این نکته را می توان به عنوان یکی از تفاوت های بزرگ میان افراد مبتلا به اختلال جنون دزدی یا کلیپتومانیا، با دیگر افراد در نظر گرفت.
در مواردی دیده شده که افراد در برابر میل به دزدی مقاومت می کنند. اما گاهی لذت ناشی از دزدی آنچنان برای افراد وسوسه انگیز است که نمی توانند در برابر دزدی نکردن مقاومت نمایند.
علائم و نشانه های بیماری اختلال دزدی چیست؟
اما سوال این است که علائم اختلال کلیپتومانیا چیست؟ برخی از مهم ترین مواردی که می توان از آن ها به عنوان علائم اختلال کلیپتومانیا یاد کرد عبارتند از:
- تمایل قوی و غیرقابل کنترل برای دزدی
- هیجان یا ترشح آدرنالین در ارتباط با عمل دزدی
- احساس گناه پس از انجام عمل
- دزدیدن چیزی که کاربرد و استفاده ای برایشان ندارد.
از جمله موارد مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که این اختلال در دوره نوجوانی بروز پیدا می کنند. بنابراین والدین عزیزی که برخی از این نشانه های را در نوجوانان خود مشاهده می کنند، بهتر است به منظور جلوگیری از شدت یافتن این اختلال کودکان خود، با یک متخصص در این زمینه مشورت نمایند. در صورت تمایل از اینجا می توانید شماره تلفن بهترین روانشناس کودک در شیراز را مشاهده نمایید.
درمان جنون دزدی
امرزوه به منظور درمان اختلال کلیپتومانیا از روش های مختلفی می توان کمک گرفت. برخی از متداول ترین درمان ها برای درمان اختلال جنون دزدی موارد زیر را شامل می شوند:
- رایج ترین روش درمانی استفاده از روان درمانی است. در این شیوه، از روان درمانی شناختی برای کنترل تکانه ها استفاده می شود. هدف درک رفتار منفی و یافتن روش هایی برای جایگزینی آنها با رفتارهای مثبت است. درمانگر با بیمار برای یافتن رفتارها یا پاسخ های مثبت برای جایگزینی رفتار تکانه ای کار می کند. در صورتی که هر نوع بیماری روانی دیگری نیز در بیمار تشخیص داده شود، درمان مقتضی انجام می گیرد.
- در صورتی که درمان به تنهایی کافی نباشد، از دارو درمانی استفاده می شود. داروهایی مانند داروهای ضد افسردگی یا ترکیبی از داروها بسته به علائم فرد تجویز می شوند. هر چند داروی مخصوصی برای این اختلال وجود ندارد، در مواردی نالتروکسان تجویز می شود. این دارو برای معتادانی تجویز می شود که دچار وابستگی به موارد مخدر هستند و به آنها در کنترل تکانه برای مصرف مواد مخدر یا الکل کمک می کند.
- اگر احساس می کنید دچار اختلال دزدی بیمارگونه شده اید، بهترین کار دریافت درمان تخصصی زیر نظر یک روانشناس مجرب است. با استفاده از درمان تخصصی به مهارت های سازگاری برای کنترل تکانه در خانه مسلط می شود. در صورتی که برای شما دارو تجویز شده است، آن را طبق برنامه مصرف کنید. به علاوه، تکنیک های آرامش بخشی به کاهش رفتارهای وسواس گونه کمک می کنند. برای درمان این بیماری می توانید به سراغ بهترین مرکز روانشناسی در شیراز بروید.
علت اختلال دزدی بیمار گونه چیست؟
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، اختلال دزدی بیمارگونه در دسته اختلالات کنترل تکانه قرار می گیرد. بنابراین می توان ادعا کرد که یکی از عواملی که می تواند در بروز این اختلال تاثیر داشته باشد سطح پایین سروتونین در مغز است. پایین بودن سطح سروتونین در مغز افراد می تواند در بروز رفتار های تکانه ای نظیر دزدی بیمار گونه نقش مهمی را ایفا کند.
اما باید این نکته را نیز در نظر داشته باشید که علیرغم تحقیقات گسترده ای که در این حوزه صورت گرفته است، همچنان علت این اختلال به صورت واضح و شفاف مشخص نمی باشد. بنابراین نمی تواند دلیل مشخصی را برای بروز این اختلال در افراد مشخص کرد. افرادی که سابقه خانوادگی سو مصرف مواد یا دیگر اختلالات کنترل تکانه ای را داشته باشند، بیش از دیگران در معرض ابتلا به اختلال دزدی بیمارگونه یا کلیپتومانیا می باشند.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم به معرفی اختلال کلیپتومانیا و روش های درمانی آن بپردازیم. در صورتی که همچنان به اطلاعات بیشتری نیاز دارید پیشنهاد می کنیم با متخصصین این حوزه که پیشتر به معرفی آن ها پرداختیم مشورت نمایید. بر اساس ادعای وبسایت mayoclinic ، اکثر افراد مبتلا به کلیپتومانیا معمولا از فروشگاه ها اقدام به دزدی اشیا بی ارزش می کنند. همچنین برخی از این افراد از دوستان یا آشنایان خود نیز لوازمی را می دزدند. در مواردی نیز دیده شده که افراد تلاش می کنند به صورت مخفیانه اشیا دزدیده شده را به صاحبان خود بازگردانند. در صورتی که شما یا فردی در اطرافیان شما نیز با این مشکل رو به رو است، پیشنهاد می کنیم همین حالا برای درمان خود یا دیگران اقدام نمایید. بهتر است پیش از شدت گرفتن این اختلال، برای درمان آن اقدام نمایید.